hoe

Ik doe dat door toepassing van het Egel-principe (uit Great to Good, Jim Collins)

 EGEL diagram

De parabel van de egel en de vos

De vos ligt op de egel te wachten bij de kruising van het pad. De egel komt eraan en waggelt precies richting de vos. ‘Ah, nu heb ik je!’, denkt de vos. Hij springt bliksemsnel tevoorschijn. De kleine egel voelt gevaar, kijkt op en denkt: ‘Daar gaan we weer. Leert hij het dan nooit?’ Hij rolt zich op en wordt een bol met scherpe stekels. De vos bespringt zijn prooi, ziet het gevaar, stopt de aanval en trekt zich terug in het bos om een nieuwe strategie te bedenken. Elke dag vindt een variant op dit gevecht plaats en ook al is de vos veel slimmer, de egel wint altijd.

 

Wat zijn jouw sterke punten? Wat zijn jouw drijfveren? Waar heb jij passie voor? Waar komen deze talenten en passies het beste tot zijn recht? Daar ben ik naar op zoek. Zodra deze passies en talenten ontdekt zijn en volledig worden benut, komen mensen in een flow en gaat het van goed naar beter!

Om hier te komen, heb je zelfinzicht nodig. Daarnaast moet je kritisch durven kijken of je op de juiste plek zit om je talenten en passies volledig tot hun recht te laten komen.

De weg om dat te bereiken, leg ik spelenderwijs af, in 3 stappen.

BETER MET ELKAAR SAMENWERKEN IN 3 STAPPEN

Spelenderwijs leren jezelf te ontdekken en beter met elkaar samen te werken.

Mijn werkvorm: op een ongedwongen manier inzicht geven en de juiste tools aanreiken. Met humor. Soms door te leren relativeren en, als dat nodig is, door te provoceren ☺.

Bewustwording: iedereen is anders; iedereen is uniek

In heel veel organisaties wordt nog altijd gewerkt met functieomschrijvingen waarin vastgelegd is wat er van iemand verwacht wordt. Wat je ook beschrijft en verwacht van elkaar, het is heel belangrijk om te beseffen dat iedereen anders is. Je kunt dus niet zo maar een lat neerleggen en dan verwachten dat iemand daar vanzelfsprekend overheen komt. Nee, de waarheid is anders.

Uitgangspunt:

Het hele team doet mee, inclusief leiding en eindverantwoordelijken.

Eigenlijk komt het erop neer, dat iedereen die op een bepaalde manier iets met het team te maken heeft – van eindverantwoordelijke tot uitvoerders en ondersteuners – onderdeel uitmaakt van de test- en ontwikkelmethode. Bij voorkeur wordt gestart met de eindverantwoordelijke.

 

NB – ook is het mogelijk om dit proces te doorlopen als individu of als werknemer. Denk aan situaties waar ‘je je passie (weer terug) wilt vinden. Bijvoorbeeld als je op zoekt bent naar een andere baan, ander werk, of gewoon anders wilt werken. Niet zelden kan een dergelijk traject uitkomst bieden in situaties waarin werknemers begeleid worden via de werkgever naar ander werk. Ik noem zo’n situatie niet zozeer ‘outplacement’, maar spreek liever van ‘INplacement’ ☺.

in 3 stappen