Het verschil tussen Mazzelaars en Pechvogels? (Succes II)

Psycholoog Richard Wiseman heeft onderzoek gedaan naar geluk en het onderscheid tussen mensen die zich daarin rijk prijzen (mazzelaars) en hun tegenhangers: de pechvogels. Hij verzamelde bijzondere, waargebeurde verhalen van beide soorten. De 1 komt zijn grote liefde tegen op weg naar de bank, waar hij een winnend lot uit de loterij gaat verzilveren, de ander wordt twee keer in zijn leven door de bliksem getroffen.

Wiseman onderwierp beide groepen aan talloze testjes en vragenlijsten. We denken dat mazzelaars geboren worden als zondagskind, dat ze intelligenter, knapper, grappiger en gezonder zijn en meer mogelijkheden hebben dan de gemiddelde mens. Dat klopt niet.

Het allergrootste verschil is dat geluksvogels anders naar kansen en mogelijkheden kijken dan pechvogels. Zij zijn actiever, zien meer kansen, handelen daarnaar en gaan anders om met tegenvallers. Hierom blijven ze gemotiveerder en werken ze harder aan hun doelen. Pechvogels vertrouwen – omdat ze dan dat geluk je overkomt – meer op het lot en zijn minder geneigd te werken om hun doelen te bereiken.

pechvogel uit de bosch ontwikkeling coach coaching