Bootje in de mist

Stel we zitten in een bootje op een meer, het is een beetje mistig en we zijn lekker aan het roeien en genieten ervan. Plotseling duikt uit de mist een ander bootje op dat recht op ons afkomt. En… boem! Eén moment zijn we echt kwaad — wat doet die idioot nou? Ik heb net mijn boot geschilderd! En daar vaart hij zo — boem! — tegen me op. Dan zien we ineens dat die roeiboot leeg is. Wat gebeurt er met onze kwaadheid? Nou, die zakt in elkaar… Ik moet gewoon mijn boot opnieuw schilderen, dat is alles. Maar als er in die roeiboot die tegen de onze opbotste wel iemand had gezeten, hoe hadden we dan gereageerd? Je weet wat er zou zijn gebeurd!

Onze aanvaringen in het leven, met andere mensen, met gebeurtenissen, lijken op een botsing met een lege roeiboot. Maar zo ervaren we het leven niet. We ervaren het alsof er wel mensen in die andere boot zitten en alsof we werkelijk door hen worden belaagd.

Denk even na voordat je iets zegt of iets doet. Evalueer wat het gebeurde voor je betekent en kies dan pas voor een eventuele (re)actie.

Bootje in de mist